Bechterew, botvorming waar dat niet hoort

, , Leave a comment

Ziekte van BechterewStelt men de ziekte van Bechterew bij je vast, dan is dat een schok. Bij rugklachten wil je liever niet horen dat een auto-immuunziekte de oorzaak is. Ongetwijfeld had je wel eens van Bechterew gehoord. Het zou om een vorm van reuma gaan waarbij de rug meer en meer verstijft. Er is sprake van botvorming waar die niet thuishoort. Nu, daar zit je dan in de dokterskamer. De meest wilde gedachten spoken door je hoofd. Gedaan met het mooie leventje. Want de meeste dingen die je leuk vindt, hebben iets te maken met bewegen. Dansen, watersport, roeien, skiën. Bechterew is een vijand die zich niet laat verslaan. Je voelt je machteloos.

Gewrichten die verstijven

Op röntgenfoto’s is goed te zien waar de bekkengordel zich aan de ruggengraat hecht. Daarop zijn witte spikkels te zien in de gewrichtsruimte. Er vormt zich bot waar het niet thuishoort. Het gewricht verstijft. Het is ook de plaats waar zich op onregelmatige tijden de pijnscheuten in je lichaam manifesteren. Bevindt zich de ziekte in de beginfase, dan kan je nog vrij goed bewegen. Je ondervindt nog weinig beperkingen. Doorgaans wordt dan volstaan met het voorschrijven van een dure pijnstiller. Maar gaandeweg wordt het erger. Wandelen, vooral na het opstaan s’ochtends, lijkt meer op hinken. Het maakt het leven op sommige dagen tot een regelrechte kwelling.

De ziekte van Bechterew is een auto-immuunziekte

De ziekte van Bechterew behoort tot de chronische inflammatoire reumatische aandoeningen. Het is een auto-immuunziekte:

 • bij de ziekte van Bechterew tast het immuunsysteem het eigen kraakbeenweefsel aan;
 • het lichaam reageert daarop met de vorming van botweefsel. Dat is op röntgenbeeld te zien aan witte stippen in de verbindingsruimten;
 • daardoor verstijven de gewrichten, vooral in de wervelkolom.

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten komen veel voor. Meer dan vijf procent van de bevolking treft het. De bekendste zijn:

 • reumatoïde artritis;
 • multiple sclerose;
 • de ziekte van Graves;
 • diabetes type 1.

Het aantal niet gemelde gevallen van Bechterew is erg hoog. Bij veel patiënten kent de ziekte immers een mild verloop. Daardoor herkent men ze niet vroegtijdig. Of men doet het af als niet-specifieke lage rugpijn.

Bechterew niet genetisch verklaarbaar

De diagnose Bechterew blijft een akelige gedachte:

 • je lichaam, dat je tot dusver probeerde te versterken door een gezonde leefwijze;
 • dat lichaam dat je daarvoor altijd bedankte met een goede gezondheid;
 • en dat zelfde lichaam keert zich nu tegen je. Je voelt je machteloos. Want anders dan andere ziekteverwekkers, kan je deze vijand niet verslaan.

Hoe ontstaan auto-immuunziekten?

Maar bekijken we het immuunsysteem eens wat nader, dan lijken auto-immuunreacties toch niet zo raadselachtig. Ze kunnen voorkomen als een overreactie van een intact immuunsysteem:

 • ziekteverwekkers bezitten karakteristieke eiwitten. Het immuunsysteem herkent die;
 • het lichaam produceert miljarden immuuncellen, die elk een bepaalde eiwitstructuur identificeren;
 • dat gebeurt willekeurig, zodat ook immuuncellen kunnen ontstaan, die de eigen eiwitten van het lichaam kunnen herkennen;
 • de meeste cellen die lichaamseigen structuren kunnen identificeren, elimineren zich weer na hun ontstaan;
 • zo kunnen ze zich niet richten tegen het eigen lichaam in plaats van tegen schadelijke indringers;
 • is dit proces verstoord, dan kan een auto-immuunziekte het gevolg zijn. Maar dat is wel een uitzondering;
 • maar niet alle immuuncellen die de eigen structuren van het lichaam herkennen, kunnen worden gedood;
 • sommige daarvan blijven immers nodig. Ze herkennen ook ziekteverwekkers die  lichaamsachtige structuren nabootsen. Bepaalde ziekteverwekkers camoufleren zichzelf immers;
 • maar waarom sommige mensen een auto-immuunziekte ontwikkelen, is nog onduidelijk;
 • wel is duidelijk dat erfelijke factoren geen rol spelen. Er moeten andere nog niet geïdentificeerde factoren zijn.
Bij Bechterew hebben cortisonen nauwelijks effect

Auto-immuunziekten behandelt men vaak met corticosteroïden. Die zwakken de ontstekingsprocessen af. Cortisonen werken snel maar men moet de dosis snel weer verlagen. Ze kunnen immers veel vervelende bijwerkingen in het lichaam hebben.
Bij de ziekte van Bechterew echter, werken cortisonen nauwelijks. Sinds enkele jaren richten artsen zich steeds meer op zogenaamde ‘biologicals’. Dat zijn industrieel geproduceerde antilichamen tegen boodschapperstoffen die de ontstekingen veroorzaken. Deze medicijnen zijn specifieker dan corticosteroïden omdat ze individuele ontstekingsbevorderende stoffen remmen.

Ondanks pijnstillers zelden vrij van pijn

Wie geluk heeft, kan zich goed behelpen met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen of diclofenac. Deze pijnstillers helpen goed bij de meeste reumatische aandoeningen. Vreemd genoeg niet bij andere auto-immuunziekten. Toch is men zelden vrij van pijn. Bovendien reiken de bijwerkingen van langdurig gebruik van nierschade tot aan hart- en vaatziekten. En ze kunnen zelfs dodelijk zijn.

Blijf in beweging ondanks de pijn

Beweging, kracht- en duurtraining verlichten de symptomen van de ziekte van Bechterew. Maar een beetje bewegen is niet genoeg. Je moet minsten twee tot drie keer per week trainen. En bij de duurtraining moet je 60 tot 80 procent van de maximale hartslag bereiken om resultaat te hebben. De reden daarvoor zijn waarschijnlijk de ontstekingsremmende stoffen die de spieren afscheiden bij het sporten. Beschouw sport als een soort ‘superpil’.

 

Leave a Reply