Goed luchten voor een gezond binnenklimaat

, , Leave a comment

Goed luchten met een hygrometerEen goed binnenklimaat in huis komt onze gezondheid ten goede. Regelmatig luchten en een optimale luchtcirculatie zijn daarvoor essentieel. Maar in de winter, als het in binnenskamers lekker behaaglijk is, nodigt een open raam niet erg uit. Toch is luchten juist dan erg belangrijk. Hoe je effectief en goed kan ventileren ondanks de koude temperaturen.

Waarom luchten zo belangrijk is

Wanneer mensen langer in een kamer verblijven, ontstaat door hun adem luchtvochtigheid. Elke persoon geeft dagelijks ongeveer 1-1,5 liter vocht af aan zijn omgeving. En door bepaalde activiteiten ontstaat nog eens extra vochtigheid in de lucht:

  • koken;
  • douchen;
  • drogen van wasgoed.

Een huishouden van vier personen geeft zo tot 12 liter vocht per dag af. Ook planten in de woonkamer verhogen de luchtvochtigheid.

De relatieve luchtvochtigheid

De relatieve vochtigheid in een woning moet bij voorkeur tussen 40 en 60% bedragen. Voor het meten daarvan bestaan er hygrometers in analoge en digitale uitvoering. Afhankelijk van het model en de beschikbare functies zijn ze al in de handel onder € 10,-. Zelf bezit de auteur een analoge hygrometer met mensenhaar. Die reageert vrijwel meteen en zeer nauwkeurig op elke ventilatiehandeling. Heb je de indruk dat de meter bij het luchten niet alert genoeg reageert? Dan kan dat ook te maken hebben met de luchtvochtigheid buiten. En de ontwikkeling daarvan kan je weer volgen op de buienradar. Vormt zich condens op ramen, dat is dat een teken dat men moet ventileren om schade aan de gezondheid te voorkomen.

Goed luchten in zomer en winter

Is de relatieve luchtvochtigheid gedurende langere tijd meer dan 60 à 70%? Dan kan zich gevaarlijke schimmel vormen. Die kan allergische en irriterende reacties bij mensen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de met vocht verzadigde lucht op regelmatige tijdstippen te vervangen door frisse droge lucht.

Ook te droge lucht is slecht voor ons lichaam

Maar ook als de lucht niet voldoende zuurstof en vocht bevat, kan dat negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. Is de luchtvochtigheid lager dan 40%, dan voelen we ons onprettig:

  • we hebben last van brandende ogen;
  • of van een kriebelige keel of droge hoest;
  • ook vermoeidheidsklachten zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen kunnen optreden.

Door slim te luchten, raakt het binnenklimaat weer optimaal in balans. Maar waarop moet je daarbij letten?
Een raam in de kiepstand volstaat niet

Als vuistregel geldt dat je elke dag 3 tot 4 keer moet luchten. Ben je overdag niet thuis? Dan volstaat het om de ramen ‘s ochtends en’ s avonds te openen. Essentieel is dat je de gebruikte lucht vervangt door verse lucht om het vochtgehalte te verminderen. Ramen in de kiepstand zijn daarom niet aan te raden. Dat koelt alleen de omgeving van dat raam enigszins af. Van luchtuitwisseling daarentegen is weinig sprake.

Kort maar voluit met de ramen wijd open

Het beste is het om in plaats daarvan 5 à 10 minuten voluit te luchten. Dat wil zeggen het raam wijd open zetten. Daardoor verwissel je zoveel mogelijk verbruikte lucht. Alleen zo bereik je weer een gezond woonklimaat. Een nóg efficiëntere methode is om tegenoverliggende ramen en deuren tegelijk te openen. Door de trek die daarbij ontstaat bereik je een optimale luchtcirculatie. Doe dat liefst 3 tot 4 keer per dag gedurende 2 tot 5 minuten. In ruimtes waar veel vocht ontstaat, zoals de badkamer en de keuken, kan je gerust nog vaker ventileren. De slaapkamer daarentegen, is een ander verhaal. Omdat mensen vooral ‘s nachts veel vocht verliezen, volstaat het om te luchten na het opstaan.

Ook bij regenachtig weer ventileren

Ook bij regenachtig weer kan je gerust een raam open zetten. De buitenlucht is in ieder geval droger is dan de binnenlucht. Maar met name in het koude jaargetijde, moet men met bepaalde dingen rekening houden bij het luchten.

Hoe moet je luchten in de winter?

Vooral in de winter zijn er grote verschillen in temperatuur en vochtigheid in woningen. Als koele buitenlucht in een verwarmde woning geraakt, condenseert die op de wanden. Vochtige wanden zijn een ideale voedingsbodem voor schimmels. Maar ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren. Ook als het lekker behaaglijk is en je liever geen koude lucht in je kamer binnen wil binnenlaten.

Kort, maar voluit luchten

Ook nu is weer een optimale luchtverplaatsing cruciaal. Om die reden raadt men niet aan om het raam in de kiepstand te plaatsen. Dat koelt alleen bepaalde bouwdelen en meubels af, maar wisselt de lucht niet uit. Als gevolg hiervan moet de verwarming extra werken om dat weer te compenseren. En dat kost energie.

Hoe kouder buiten, hoe korter luchten

Hoe kouder het buiten is, hoe korter het luchten moet duren. Zo koelen de muren niet volledig af en hoeven die niet met veel energie opnieuw opgewarmd te worden. Om die reden raadt men aan om kort maar effectief te luchten. Creëer daarbij zoveel mogelijk trek. Ook al is zo’n koudeschok misschien onaangenaam, het binnenklimaat is daarna veel beter.

Ventileer je in de zomer bij warme vochtige buitenlucht het beste ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat? Tijdens het koude seizoen is de situatie precies omgekeerd. De koele winterlucht overdag is ideaal. Want droge lucht laat zich gemakkelijker opwarmen dan vochtige lucht.

Ventileren verschilt ook bij oude en nieuwe woningen

Vroeger was luchten een minder belangrijk thema. De woningen waren immers slecht of niet geïsoleerd. Door kleine kieren en naden was er toch altijd sprake van ongecontroleerde luchtuitwisseling. In oudere woningen raadt men daarom ‘s winters aan om alleen ‘s ochtends en’ s avonds te ventileren. De warmte kan door de slechte isolatie immers niet behouden blijven.

In nieuwbouwwoningen is met dekvloeren en stucwerk veel vocht gemoeid. Meestal krijgt de woning voor het eerste gebruik onvoldoende tijd om goed te drogen. En het vocht komt pas geleidelijk weer in de lucht vrij. Dat moet je in de eerste 2 à 3 jaar compenseren door gerichte ventilatie en verwarming. Maar sowieso moet men nieuwe woningen in de winter altijd ventileren. Want de ramen sluit in tegenstelling tot oude woningen volledig af. En dus is er minder luchtverversing.

 

Leave a Reply