Infectie met meningokokken kan levensbedreigend zijn

, , Leave a comment

MeningokokkenInfectie met meningokokken is een ernstige ziekte die binnen enkele uren levensbedreigend kan zijn. De Meningokokkenbacteriën veroorzaken meestal een hersenvliesontsteking (meningitis), soms ook een bloedvergiftiging (sepsis).

Hoe raak je besmet met meningokokken?

Besmetting gebeurt als druppelinfectie via hoesten en niezen. De bacteriën bevinden zich in de neus-keelholte van de mens. Ze raken bij het spreken, hoesten of niezen als kleine druppeltjes in de lucht. En die kan men op korte afstand inademen. De ziekteverwekkers draagt men ook over door aanraking van neusvocht. Buiten het lichaam sterven de bacteriën snel af.

Welke ziekteverschijnselen hebben patiënten?

Het begin van de ziekte verloopt meestal zeer plotseling en verergert snel. Bij zuigelingen en peuters kunnen de symptomen van een meningokokkeninfectie minder uitgesproken zijn. Twee vormen van een meningokokkeninfectie kunnen voorkomen, individueel of in combinatie:

Hersenvliesontsteking

In ongeveer tweederde van alle gevallen manifesteert de ziekte zich als hersenvliesontsteking. Veel voorkomende klachten van meningitis zijn:

 • plotseling opkomende koorts;
 • hoofdpijn;
 • niet tegen licht kunnen;
 • sufheid;
 • ernstige slaperigheid;
 • duizeligheid;
 • soms minuscule rode of paarse vlekjes op de huid.

Een typisch kenmerk is een pijnlijke stijve nek. Vaak in combinatie met braken in de ochtend en krampaanvallen. Het ziektegevoel is erg uitgesproken. Bij 10 tot 20% van alle getroffenen komt het tot complicaties zoals krampaanvallen of doofheid. En bij kinderen mogelijk ook ontwikkelingsstoornissen. Ongeveer 1% van de patiënten sterft.

Bloedvergiftiging

In ongeveer een derde van de gevallen manifesteert de ziekte zich als een bloedbaaninfectie (sepsis). In dat geval verspreiden zich de bacteriën via het bloed door het hele lichaam. Daarbij raakt ook de bloedstolling verstoord. Als gevolg daarvan treden bloedingen op aan het huidoppervlak. Bij 10% tot 15% van de patiënten kan de levensbedreigende bloeding ook optreden in de bijnierschors. En dat kan een shock veroorzaken. Onder bepaalde omstandigheden sterven ledematen af. In het ergste geval is amputatie nodig. Bij een bloedbaaninfectie sterft ongeveer een op de tien patiënten.

Symptomen bij zuigelingen en peuters

Bij zuigelingen en peuters kan naast koorts, braken, krampen, prikkelbaarheid of slaperigheid een uitpuilende of harde fontanel optreden. Daarmee bedoelt men de spleet tussen de schedelplaten van zuigelingen. De nekstijfheid kan echter ontbreken.
Wie zijn bijzonder kwetsbaar?

Een meningokokken-infectie kan iedereen treffen. Een op de 5 mensen draagt de meningokokkenbacterie bij zich zonder zelf ziek te worden. Maar men kan wel anderen besmetten. Jonge kinderen en tieners zijn het meest kwetsbaar:

 • baby’s in het eerste levensjaar;
 • zuigelingen;
 • jongeren.

Het risico op infectie is groter:

 • in slechte hygiënische omstandigheden;
 • bij verzwakte afweer;
 • in enge en gebrekkige leefomstandigheden.

Ook roken of een eerdere virusziekte aan de ademhalingsorganen kan de gevoeligheid voor meningokokkenbesmetting vergroten.

Vaccinatie kan bescherming bieden

Steeds meer mensen lopen een meningokokkenbesmetting op. Vóór 2018 werd alleen tegen type C geënt. De afgelopen jaren was er echter ook sprake van een relatief nieuw type W. Het type W stamt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kwam later sporadisch voor in Engeland. En nu dus ook in Nederland. In België daarentegen, komt type W nagenoeg niet voor. Een verklaring daarvoor is er nog niet. De meningokokkenbacterie is erg besmettelijk. Omdat jongeren veel met elkaar in contact staan, is de kans op besmetting in die leeftijdscategorie het grootst. Vanwege de snelle toename van het aantal besmettingen met de W-variant besloot men in 2018 ook tieners op te roepen voor vaccinatie. Vanaf toen vaccineert men tegen meningokokken van het type A, C, W en Y.

 

Leave a Reply