Resistente bacteriën gaan over van dier op mens

, , Leave a comment

resistente bacteriën van dier op mensEr is concrete dreiging dat resistente bacteriën overgaan van dier op mens. Dat komt doordat melkveehouders koeien regelmatig injecteren met antibiotica. Dat zou ons als mens moeten verontrusten. Hoe meer dieren je met antibiotica injecteert, hoe groter het risico dat de bacterie van de koe resistent wordt. Deze resistente bacteriën kunnen dan op mensen overgaan. Overmatig antibioticagebruik bij dieren is gevaarlijk voor de mens.

Hoe gaan resistente bacteriën over op de mens?

Er zijn verschillende manieren:

  • Rauwe melk kan dergelijke bacteriën bevatten;
  • Of ook rauw vlees, vooral van kippen;
  • Verder kan de mest van de dieren in beken en meren belanden. En van daaruit kunnen bacteriën in het drinkwater terechtkomen;
  • Meestal gebeurt de overdracht op de mens echter via direct contact. Als boeren, dierenartsen of personeel van slachthuizen in contact komen met de dieren.

Word je ook resistent als je resistente beesten aanraakt?

Niet automatisch. En ook niet meteen. Maar als veel dieren besmet zijn met resistente bacteriën, neemt de kans sterk toe. Met name bij mensen die langere tijd in contact komen met dieren. Van die mensen gaan ziektekiemen over op andere mensen. Op familieleden. Of,  als een boer naar het ziekenhuis moet, op medepatiënten met een verzwakte afweer. In het ergste geval wordt behandeling onmogelijk.
Maken bacteriën bij dieren ook mensen ziek?

Vaak niet, maar mogelijk is het wel. Ziekteverwekkers kunnen zich aanpassen aan mensen. Zo’n ziekteverwekker geeft de voorkeur aan dieren. Maar in 10% van de gevallen veroorzaakt deze ook een infectie bij de mens. Ook kan het ook tot overdracht van genen (erfelijk materiaal) komen. Bacteriën wisselen hun genmateriaal uit wanneer ze in nood verkeren. Vallen antibiotica hen aan, dan roepen ze hulp in van andere bacteriën. Voor mensen onschadelijke bacteriën kunnen dus andere bacteriën resistent maken tegen antibiotica. Concreet: voor ons wél gevaarlijke bacteriën.

Gevolgen antibiotica-resistentie bij mensen

Als mensen resistent raken tegen antibiotica, zijn infecties moeilijker te behandelen. In het ergste geval zelfs onmogelijk. Dat betekent dat mensen opnieuw sterven aan ziekten als tuberculose. Het antibioticum dat in korte tijd die aandoening kon genezen, werkt dan niet meer.

Hoeveel mensen zijn er resistent tegen antibiotica?

Gelukkig zijn er bij ons nog maar weinig mensen resistent tegen antibiotica. En die zijn resistent tegen specifieke antibiotica. Meestal kan men hun infecties, bijvoorbeeld een blaasontsteking, behandelen met een ander antibioticum. In andere landen is het aanzienlijk slechter. In India bijvoorbeeld zijn zoveel mensen resistent, dat die resistentie nauwelijks nog is in te dammen. Daar dreigt een ware catastrofe die wellicht het einde van de moderne geneeskunst betekent. Maar ook in Europa waren er al doden door antibioticaresistentie. Zoals in Italië en Griekenland.
Welke rol speelt de veehouderij?

In de diergeneeskunde lopen landen als Nederland en Denemarken voorop. We gebruiken hier veel minder antibiotica dan elders. De belangrijkste reden voor antibioticaresistentie bij mensen is dat ze zelf te veel antibiotica gebruiken. De invloed van bacteriële overdracht door dieren is nog steeds klein.

Hoe kan je verspreiding van antibioticaresistentie voorkomen?

Het gevaar bestaat dat elders geïnfecteerde mensen resistente bacteriën naar ons land overbrengen. Zo was er een patiënt die zijn been in Sri Lanka had verwond bij een ongeval met een tuktuk. Hij was besmet met vijf verschillende soorten resistente bacteriën. Het is belangrijk dat men dergelijke gevallen snel herkent en registreert. Hoe later je de infectiehaard ontdekt, hoe duurder de maatregelen ter voorkoming van verspreiding. Alles om te voorkomen dat getroffenen andere patiënten infecteren. Hoe dat gebeurt?

  • Door ze te isoleren van andere patiënten;
  • En door personeel dat goed beschermd is.
 

Leave a Reply