Spierpijn door gebruik van medicijnen

, , Leave a comment

spierpijnDe mens bezit ongeveer 650 spieren. En in elk daarvan kan spierpijn optreden. Meestal heeft dat een onschuldige oorzaak. Denk aan overbelasting bij het sporten. Bij onverklaarbare spierpijn daarentegen, gaan de gedachten al gauw naar een reumatische aandoening. Maar soms is onverklaarbare spierpijn het gevolg van bepaalde medicijnen zoals cholesterolverlagers (statines) en plaspillen (diuretica). Beide krijgen mensen vaak voorgeschreven als ze ouder worden.

Spierpijn door gebruik van cholesterolverlagers (statines)

Bij het gebruik van cholesterolverlagers, kunnen er bijwerkingen optreden. Ze worden voorgeschreven bij verhoogde bloedvetwaarden. Maar gezonde vetten hebben hun prijs. Gebruikers kunnen last krijgen van spierpijn en spierkrampen. Ongeveer 10% van alle patiënten dar statines gebruikt, krijgt ermee te maken met. Bijvoorbeeld in armen en dijspieren. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot levensbedreigende beschadiging van spieren en daaropvolgend nierfalen. Het is daarom belangrijk om bij spierpijn tijdens een behandeling met statines, een arts te raadplegen. Vermindert men het gebruik van statines, dan neemt de pijn doorgaans weer af.
Cholesterolverlagers veranderen de stofwisseling van spiercellen

Vermoedelijk veranderen cholesterolverlagers het metabolisme van spiercellen. Vaak breken patiënten de behandeling af vanwege ernstige spierpijn. Dit zouden ze alleen in overleg met de arts moeten doen. Een hoog cholesterolgehalte vormt immers een gezondheidsrisico. De meeste mensen verdragen cholesterolverlagende medicijnen goed. En de voordelen bij het gebruik ervan, hebben duidelijk de overhand.

Sommige patiënten hebben baat bij co-enzym Q10

Bij de behandeling van spierpijn kan men ook het co-enzym Q10 inzetten. Want gebruik van statines remt niet alleen de vorming van cholesterol, maar ook de productie van Q10. Zonder voldoende Q10, dreigt er ook gevaarlijke schade aan de spieren.

Ga naar de dokter bij plotselinge en onverklaarbare spierpijn

Als er sprake is van spierpijn tijdens een behandeling met statines moeten de alarmbellen afgaan. Vooral als die optreden aan het begin van zo’n behandeling. Door dit waarschuwingssignaal te negeren, kunnen cholesterolverlagende medicijnen in zeldzame gevallen levensbedreigende complicaties veroorzaken. Informeer de arts daarom in elk geval! Meestal kan het probleem worden opgelost door aanpassing van de dosis of keuze voor een ander preparaat.
Verstoorde elektrolytenbalans door gebruik diuretica (plasmiddelen)

Diuretica (plaspillen) zijn vochtafdrijvende middelen. Ze ondersteunen het lichaam bijvoorbeeld na hartfalen. Dat is vaak het geval als men hoge bloeddruk niet behandelt. Plaspillen bevorderen de afvoer van vocht via de nieren en verlichten zo het hart. Ze worden voornamelijk ingezet wanneer de patiënt last heeft van kortademigheid of vochtretentie, bijvoorbeeld in de benen. Maar met de urine scheidt je ook minerale zouten zoals natrium, kalium en magnesium uit. Dat kan leiden tot tekorten. Als de elektrolytenhuishouding uit balans is, kunnen spierkrampen optreden. Patiënten moeten vooral letten op voldoende aanbod van magnesium. Een tekort daaraan is een veelvoorkomende oorzaak van spierkrampen.

Laat regelmatig je nierwaarden controleren bij gebruik plasmiddelen

Als vochtafdrijvende medicijnen krampen of spierpijn veroorzaken, kan de arts een ander geneesmiddel voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Patiënten die plasmiddelen gebruiken, moeten hun nierwaarden regelmatig laten controleren.

 

Leave a Reply