Stoppen met roken: hoe doe je dat

, , Leave a comment

stoppen met rokenStoppen met roken. Veel rokers probeerden het al. Maar het valt moeilijk om zo’n poging lang vol te houden. Belangrijk is niet alleen de juiste motivatie. Hoe geschikte middelen en therapieën tijdens de ontwenningsfase, de kansen op succes verhogen. En uiteraard strategieën om een terugval voorkomen. Na een succesvol begin, voor altijd niet-roker blijven. Dat is een zware opgave. Meestal vereist het meerdere pogingen. Maar met een beetje hulp en vastberadenheid, is het mogelijk om de sigaret definitief af te zweren. 

Hoe kom je af van je nicotineverslaving?

De meeste rokers proberen eerst om alleen van hun nicotineverslaving af te komen. Maar zonder steun is de kans op succes maar drie tot zes procent. Er zijn ook rokers die proberen om het roken te verminderen. Ze willen zo geleidelijk stoppen met roken. Maar dat houdt de psychologische afhankelijkheid langer in stand. Minder roken werkt op langere termijn niet voor de meeste rokers. Rokers hebben meer succes als ze er meteen een punt achter zetten. Dat betekent dat ze van de een op de andere dag stoppen met roken. Er bestaan tal van hulpmiddelen en methoden die stoppen met roken vergemakkelijken.

Wat kan therapie in groepsverband betekenen?

Een goede kans op slagen bereik je door een therapie in groepsverband. De groep biedt ondersteuning en genereert nuttige sociale druk om echt vol te houden. En het basispakket van de zorgverzekeraar vergoedt zo’n therapie bovendien.
Welke nicotinevervangers zijn er?

Nicotinevervangers zijn er in meerdere vormen:

Hoe werken nicotinevervangers?

Nicotinevervangers nemen de ontwenningsverschijnselen voor een groot deel weg door de afgifte van nicotine.

Vergoedt de zorgverzekering nicotinevervangers?

De basisverzekering vergoedt dit soort preparaten onder voorwaarden :

  • Je moet aantonen dat je nicotinevervangers gebruikt in het kader van een ‘stoppen met roken-programma’. Vraag daarvoor een formulier aan bij je zorgverzekeraar;
  • Voorwaarde is ook dat je ‘gedragsmatige ondersteuning’ krijgt van een bevoegde zorgverlener. Dat kan je huisarts zijn, maar ook een specialist of speciale coach.

Welke andere middelen zijn er tegen ontwenningsverschijnselen?

Naast de nicotinevervangers zijn er medicijnen in tabletvorm die de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. Omdat die echter ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, zijn ze doorgaans alleen op recept verkrijgbaar. Ze mogen alleen onder medisch toezicht worden ingenomen. En niet altijd vergoedt de zorgverzekering deze medicijnen.
Helpt de elektronische sigaret als we stoppen met roken?

Men gebruikt de elektronische sigaret (e-sigaret), steeds meer als alternatief voor de tabakssigaret. De e-sigaret is waarschijnlijk minder schadelijk voor de gezondheid, maar ook weer niet helemaal ongevaarlijk. Voor de gezondheid is men alleen gebaat bij volledig stoppen met roken.

Wat is de betekenis van de e-sigaret als ontwenningsmiddel?

Als ontwenningsmiddel is de e-sigaret omstreden. Er is immers geen uniforme controle van de inhoudsstoffen en het nicotinegehalte van de vloeistoffen die erin voorkomen:

  • Langetermijnstudies over de schadelijkheid van sommige ingrediënten ontbreken nog steeds;
  • En afhankelijk van de constructie geven de apparaten meer of minder nicotine vrij. Daardoor kan de gebruiker niet vaststellen welke dosis nicotine hij daadwerkelijk inhaleert;
  • Anderzijds tonen sommige onderzoeken aan dat ook het roken van nicotinevrije e-sigaretten tot een geringer sigarettenverbruik kan leiden.

Welke alternatieve therapieën zijn er?


Het aanbod aan alternatieve therapieën is groot. Het zijn vaak dure maar ook dubieuze methoden. En ze beloven meestal hoge kans op succes. Bijzonder populair zijn acupunctuur en hypnose. Maar het nut ervan is onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Gestopt met roken en dan last van hoesten?

Niet zelden, krijgen rokers nadat ze zijn gestopt met roken, juist last van hoesten. Maar een enkele weken aanhoudende hoest na een rookstop, is een normale reactie van het lichaam. Het is een teken dat de weefsels van de luchtwegen zich herstellen.

 

Leave a Reply