Wat helpt tegen hoest

, , Leave a comment

Wat helpt tegen hoest Wat helpt tegen hoest? Die vraag stellen zich elk jaar miljoenen mensen die plotseling last hebben van die onaangename kwaal. Of het nu een plotselinge weersverandering is, een partner die verkouden is of de verkeerde kleding. Voor hoest, een van de meest voorkomende symptomen van ziekte, zijn er veel oorzaken en vormen van besmetting. Wat helpt tegen hoest, is mede afhankelijk van die oorzaak. Maar één ding staat vast. Wie bij hoest zijn toevlucht neemt tot sterke medicijnen, doet zijn lichaam geen plezier. Daarom leggen we uit wat hoesten veroorzaakt en welk huismiddel het best helpt tegen hoest.

De hoestreflex: waarom hoesten we eigenlijk

Hoest beschermt de longen en is een ​​belangrijke, instinctieve functie van het lichaam. Daarom laat hoest zich ook niet zo gemakkelijk onderdrukken. De hoestreflex verwijdert schadelijke stoffen en slijm uit de longen. Daarvoor trekken de spieren rond de longen samen en stoten de lucht met kracht uit. Dat maakt de luchtwegen weer vrij. Hoesten is daarom een reflex van levensbelang.

De meest voorkomende oorzaken van hoest

Hoest kan veel oorzaken hebben. Meestal wijst het op een virusinfectie zoals verkoudheid of griep:

 • Wie ook last heeft van koorts en pijn in nek of ledematen, heeft waarschijnlijk griep;
 • Bij mildere symptomen gaat het waarschijnlijk om een verkoudheid;
 • Ernstiger kwalen zoals bronchitis en longontsteking,  gaan ook vaak gepaard met hoest;
 • Mensen met allergieën moeten vaak hoesten wanneer ze bloot staan aan allergenen. Vooral bij allergieën tegen voedingsmiddelen, huisstofmijt en schimmels;
 • Hoest je maar af en toe, dan is er per ongeluk stof of voedsel in de luchtpijp terecht gekomen. Dat is geen ziekte.
Oorzaken van chronische hoest

Alle bovenstaande vormen van hoest duidt men aan als acute hoest. De duur ervan is beperkt. Houdt hoest daarentegen  langer dan twee maanden aan, dan spreekt men van chronische hoest. De oorzaak daarvoor kan een aandoening van de luchtwegen zijn, zoals:

 • astma;
 • chronische ontsteking van de bijholten van de neus;
 • of longkanker.

Prikkelhoest en productieve hoest

Delen we hoest naar oorzaak in, dan kijken we ook of dat hoesten al dan niet gepaard gaat met afscheiding:

 • Een droge hoest zonder slijm noemen we ook wel prikkelhoest. Oorzaak daarvan zijn geïrriteerde luchtwegen. Het komt onder andere voor bij astma. Maar ook na inademing van vreemde stoffen;
 • Hoest men slijm op uit de bronchiën, dan heet dat productieve hoest. Die ontstaat bij virusinfecties en bacteriële infecties.

Een verkoudheid begint meestal met een blaffende prikkelhoest. Na ongeveer een tot twee dagen beginnen de luchtwegen secretie (afscheiding) te produceren. Die absorberen virussen, stof en andere ongewenste stoffen. Om te kunnen herstellen moet de patiënt het slijm ophoesten.

Huismiddeltjes: wat helpt tegen hoest?

Huismiddeltjes helpen niet als je moet hoesten als allergische reactie op een bepaalde stof. Dan kan je het best onmiddellijk het contact met die stof vermijden. In andere gevallen kan een huismiddel wel helpen:

 • Voor snelle verlichting bij prikkelhoest;
 • Huismiddeltjes kan je ook inzetten als het hoesten een acuut symptoom van een verkoudheid is. Dat is bij de meeste getroffen mensen het geval;
 • Gaat het hoesten gepaard met klachten zoals pijn op de borst, koorts of bloederig sputum? Dan volstaan huismiddeltjes tegen hoest evenmin. In dat geval is een bezoek aan de dokter nodig.
Wat helpt tegen slijm bij het hoesten

Wil je vastzittend slijm los maken en ophoesten? Dan moet je eerst veel drinken. Daardoor wordt de afscheiding meer vloeibaar en heeft het lichaam minder kracht nodig om het op te hoesten. Drink ten minste twee liter water of ongezoete thee. Verdeel die hoeveelheid gelijkmatig over de hele dag. Bijzonder goed werkt een slijmoplossende venkelthee. Wie veel zweet, moet meer drinken om het vochtverlies te compenseren.

Inhaleren van dampen

Ook het inhaleren van dampen is een effectieve remedie gebleken tegen hoesten. Het maakt ook de slijmvliezen vochtig en vergemakkelijkt zo het hoesten.

 • Kook daarvoor water en giet dat over verse kamille, tijm of pepermunt;
 • Je kan aan het kookwater vooraf ook nog essentiële oliën van eucalyptus of venkel toevoegen;
 • Buig nu over de kom en inhaleer de dampen;
 • Leg om het effect te vergroten, een handdoek over het hoofd;
 • Een stoombad met deze ingrediënten heeft een vergelijkbaar effect.

Wat helpt nog meer tegen hoest?

Daarvoor is een kijkje in de natuur altijd de moeite waard. Venkel- en eucalyptushoning verzwakken de aandrang tot hoesten. Eén lepel voor het slapengaan kan al volstaan. De natuur brengt ook planten voort als uien, die dankzij ontstekingsremmende stoffen een ideale natuurlijke remedie zijn tegen hoesten. Wil je prikkelhoest tegengaan, maak dan een aftreksel van uien:

 • Meng hiervoor een kleine gesneden ui met honing of kandijsuiker;
 • Kook dat mengsel bij lage temperaturen langzaam op;
 • Laat het papje vervolgens één uur staan ​​en zeef het dan;
 • Neem drie maal daags een theelepel van dit goedje.

Wat kan je doen tegen prikkelhoest?

Ook bij prikkelhoest moet je eerst veel drinken. De vloeistof bevochtigt de slijmvliezen in mond en keel. Droge slijmvliezen versterken de aandrang tot hoesten. Vocht vermindert die prikkel. Het is aan te raden om water of saliethee te drinken. Die thee beschermt de slijmvliezen met essentiële oliën. Daarbij helpt ook een hogere luchtvochtigheid. In droge ruimtes kan je bijvoorbeeld een open, met water gevulde houder aan de radiator hangen. Om droge slijmvliezen vochtig te houden, is inhaleren ook de moeite waard.

 

 

Leave a Reply